An An Nou... acelasi tu!

 

Ti-ai facut lista de Rezolutii de Anul Nou? Dozeaza-ti entuziasmul, probabil vei esua. Cati si-au facut rezolutii de Anul Nou, sperand ca de la 1 ianuarie sa fie alte persoane? Peste 50 la suta dintre oameni fac liste cu rezolutii de Anul Nou si cam 80 la suta esueaza pentru ca rezolutiile nu sunt realiste, nici asteptari si nici ca scopuri.

Imi pare rau sa va stric buna-dispozitie si optimismul, alimentate de licoarea bahica si atmosfera de basm de la tv, dar cel mai probabil veti ramane aceeasi persoana, cu aceleasi metehne: veti fuma la fel de mult, veti bea la fel de mult si veti ramane supraponderali. Sa va explic. Obiceiurile pe care le aveti deja sunt amintiri care leaga o situatie de un comportament, pe care doriti sa il performati. Daca iti reamintesti mai repede ce ai de facut, decat iti ia sa te gandesti la ce ai de facut, felicitari: deja ai un obicei. A incerca sa schimbi gandul Nu fuma!, de pilda, nu face decat sa il intareasca. Un prim pas ar fi sa incercam sa ne gandim la acel comportament in mod constient, ca sa il putem scoate din sfera automatismelor. Multi dintre noi fumam sau mancam fara sa ne gandim la actul in sine.


Asadar ca sa iti formezi un nou obicei, trebuie sa existe putina competitie intre rutina si ceva neasteptat. Pentru ca obiceiurile sunt amintiri, ele sunt regasite in memorie in mod automat. Acest lucru insemnand ca al nostru creier se activeaza automat tocmai pentru ca esti intr-o situatie care necesita ca obiceiurile sa intre automat in functiune.

Un exemplu pentru cum se formeaza un obicei este invatarea notiunilor de matematica de baza. Toate sunt similare (implica aceleasi numere), dar necesita raspunsuri diferite. Asadar s-ar putea sa ai nevoie de luni sau chiar ani pentru a forma un obicei nou. Atunci cand actionezi din obicei, care actioneaza din memorie, folosesti paradoxal ceea ce ai folosit in situatii trecute, intarind de fapt obiceiul de care vrei sa scapi. Cu cat vechiul obicei este mai placut (fumat, baut, mancat), cu atat ne va fi mai greu sa scapam de el, pentru ca pe langa automatism, vechiul obicei vine si cu placere, ceea ce va ingreuna procesul de a-l schimba. Obiceiurile nu se schimba, ele sunt inlocuite. Asta inseamna ca vechea amintire a comportamentului va fi rechemata din memorie si va fi prezenta ca o optiune pentru creierul tau, daca nu creezi amintiri competitive. Asadar, pentru fiecare situatie pe care vrei sa o schimbi, este important sa construiesti un obicei nou care sa intre in competitie cu cel vechi, fortand sistemul de obiceiuri sa actioneze intr-o actiune diferita.

Aceasta se datoreaza sindromului falsei sperante, ceea ce inseamna ca rezolutiile sunt nerealiste si nealiniate cu viziunea interna a decidentului. Acest principiu se reflecta in felul in care facem, de pilda, afirmatii pozitive. Atunci cand facem afirmatii pozitive despre noi insine si in care noi nu credem cu adevarat, nu doar ca aceste afirmatii nu functioneaza, dar si dauneaza stimei de sine.

In principiu, sunt doua probleme cu Rezolutiile de Anul Nou. In primul rand, sunt formulate foarte abstract, in timp ce schimbarea comportamentala implica o formulare precisa si specifica. Trebuie asadar sa te angajezi in comportamente specifice in anumite momente. Apoi, deseori iti concentrezi rezolutiile pe comportamente pe care doresti sa le opresti. Dar sistemul de obiceiuri nu poate invata sa nu faca lucruri. Poate invata comportamente pe care urmeaza sa le faci, deci concentrarea trebuie sa se axeze pe ce vei face si nu pe ce ai facut.


Aceste rezolutii de a nu mai dori sa faci in viitor ceva ce faci in prezent, sunt denumite rezolutii negative, tocmai pentru ca se concentreaza pe comportamentul pe care doresc sa il opresc (negativ) si care este deja un obicei (automatism) care este conditionat de mediu. Pe masura ce ne gandim la comportamentul indezirabil, se creeaza un paradox, de aceea acel comportament va ramane activ in mintea ta. Putem incerca sa gandim in legatura cu ce vrem sa schimbam in termeni pozitivi, de introducere a unui nou comportament, care, in timp sa il inlocuiasca, natural, pe cel vechi.

Despre schimbari, in cartea lui Art Markman Smart Thinking.