Despre neuronii Dalai Lama si Teoria Mintii

 

Articol aparut in ziarul Adevarul.ro 

 

O teorie, care atesta fundamentul biologic al moralitatii noastre, este teoria conform careia la baza empatiei sta o retea de neuroni oglinda.

 

Neuronii oglinda, initial descoperiti de italianul Giacomo Rizzolati de la Universitatea din Parma, par a fi responsabili de sentimentele de empatie, compasiune si mila. Am putea spune ca sunt neuronii care dau forma umanitatii.

 

Neuronii oglinda joaca, de asemenea, un rol important in achizitionarea limbajului si in imitatie. Ei sunt acei neuroni care descarca un impuls si atunci cand un animal performeaza o actiune, dar si atunci cand doar observa un alt animal performand acea actiune. In acest fel, neuronul oglindeste comportamentul altuia ca si cum insusi observatorul ar performa acea actiune.

 

Acesti neuroni au fost observati la primate precum si alte specii, cum ar fi pasarile. Unii ii numesc neuronii care au dat forma omenirii, neuronii Dalai Lama sau neuronii empatiei, ce dizolva bariera dintre propriul eu si eul celorlalti, intarind astfel credinta in teoria existentei unei minti si constiinte colective. Acesti neuroni ne permit noua sa fim mai morali, in cele din urma.

 

Compasiunea are un loc in creier

 

Experimentele efectuate cu ajutorul imagisticii medicale au aratat ca lobul parietal superior si cortexul inferior frontal sunt active atunci cand persoana performeaza o actiune, dar si atunci cand observa pe altcineva performand o actiune. Acest sistem neuronal oglinda sta la baza actiunilor empatice, de recunoastere a starilor de stres si durere prin care trec ceilalti.

 

S-a pus astfel intrebarea daca neuronii oglinda sunt proprii oamenilor, iar daca nu, se poate vorbi de empatie si, implicit, de un fel de moralitate rudimentara la animale? Datele sustin ca acest sistem de neuroni se dezvolta la oameni inainte de un an, in jurul lunilor 7-9, copiiiintelegand de la varste chiar si foarte mici actiunile altor semeni. La varsta de 7 luni, un copil poate percepe starea afectiva si emotionala a altcuiva.

 

Primul animal, la care au fost studiati neuronii oglinda, a fost maimuta macac. In cazul acestor maimute, un neuron oglinda descarca atunci cand maimuta rupe o bucata de hartie, vede o alta persoana rupand o bucata de hartie sau doar aude pe cineva rupand acea bucata de hartie (fara alte indicii vizuale).

 

Pe de alta parte, s-a confirmat ipoteza conform careia acesti neuroni raspund si la sunet, nu numai la vederea unei actiuni sau expresii faciale. Astfel, s-a gasit ca oamenii orbi, doar prin folosirea auzului, pot interpreta actiunile celorlalti prin activarea aceluiasi sistem de neuroni oglinda pe care il folosesc vazatorii.

 

De ce plangem la Dansez pentru tine

 

Anumite regiuni din creier (in particular insula anterioara, cortexul anterior cingulat si cortexul inferior frontal) sunt active atunci cand oamenii experimenteaza o emotie intensa (precum dezgustul, fericirea sau durerea),  dar si atunci cand vad o alta persoana experimentand acea emotie. Astfel, nivelul de empatie resimtit de cei care efectueaza acte de binefacere este explicat de actiunea zonelor cerebrale mai sus amintite.

 

Cei care se declara ca avand un nivel de empatie mai ridicat, au activari mai puternice atat in sistemele oglinda ale actiunilor manuale, cat si in sistemul oglinda al emotiilor, acest rezultat sustinand ipoteza conform careia sistemul de neuroni oglinda este legat de empatie.

 

Empatia si autismul

 

Mergand pe acest fir, unii cercetatori incearca sa inteleaga daca exista in acest sens si o conexiune intre autism si o deficienta a sistemului de neuroni oglinda, stiut fiind faptul ca autistii prezinta