De ce ne amintim mai degraba evenimentele negative? 

 

Oamenii tind sa isi reaminteasca evenimentele negative mai bine decat cele pozitive, deoarece emotiile influenteaza direct felul in care procesam amintirile. Astfel, ei par sa se gandeasca excesiv la evenimentele neplacute si sa le descrie in cuvinte mai puternic incarcate emotional, facand astfel ca amintirile neplacute sa fie pastrate mai detaliat decat cele placute. Emotiile, experientele si stereotipurile negative se formeaza mai repede si sunt mult mai rezistente la deconstruire decat cele pozitive.

 

Daca partenerul este agresiv si ne da o palma, cu siguranta aceasta va fi amintita cu mai mare acuratete, deoarece este un eveniment impregnat fizic si emotional, cauzator de frica. Momentele frumoase in care el ne-a daruit flori sunt socotite de creier drept detalii periferice si sunt mai slabe memorate. Explicatia evolutionista pentru acest fapt este ca, in cazul in care experienta negativa se repeta, creierul are deja resurse de a face fata mai repede unui eventual pericol. Aceasta concentrare a memoriei catre evenimentele interpretate de catre creier ca fiind periculoase pentru viata si care induc teama (accident, bataie, jaf, frica, viol, umilinta, rusine) au sens din punct de vedere evolutionist, deoarece atentia este fixata pe detalii critice, care are putea sa ne creasca sansele de supravietuire, daca ar fi sa ne intalnim din nou cu situatia respectiva.

 

Pe de alta parte, nuntile, cadourile, plimbarile sub clar de luna, primele sarutari si alte evenimente placute nu au relevanta pentru supravietuire si nu cer creierului sa se concentreze asupra unui singur detaliu. In cazul amintirilor, putem spune ca raul invinge.