Si frumoasa, si laptoasa, si devreme acasa

 

Frumusetea a fost dintotdeauna la mare pret, iar cei care sustin ca o femeie frumoasa este si proasta, se insala foarte tare. Nu dau nume, dar chiar in momentul de fata, mass media sunt inundate de titluri si imagini despre cel mai frumos cuplu din showbiz, ea modela, el meteorist. Sunt ei si prosti, asa cum vehiculeaza gurile rele (si mai putin conturate)? Nu, deloc! Si nu sunt deloc ironica. Cea mai frumoasa pereche din showbiz este foarte inteligenta si daca ei hotarasc sa aiba urmasi, aceia vor fi cu siguranta niste victor(iosi), iar stiinta ma sustine in aceasta afirmatie.

 

Chiar daca pare un semn de superficialitate, oamenii actioneaza precum juriul unui concurs de frumusete atunci cand isi aleg partenerii de viata. Oricat de amabila sau calina ar fi femeia din fata ta, parca nu ai vrea sa ai copii strabici sau schizofreni, doar pentru ca ea e amabila sau calina, nu? Evolutia isi spune in acest sens cuvantul, ea alegand pentru tine ceea ce este benefic din punct de vedere al unei procreeri sanatoase, care sa ofere urmasilor cat mai multe sanse de supravietuire si reproducere.

 

Stiinta demonstreaza astfel ca oamenii frumosi sunt mai inteligenti decat cei urati, si mai cu seama barbatii. Asocierea dintre inteligenta si frumusetea fizica se datoreaza a doua motive. Calitatea genetica poate fi o cauza comuna pentru ambele (adica oamenii sanatosi din punct de vedere genetic sunt atat frumosi cat si sanatosi). In mod alternativ, asocierea poate rezulta dintr-o incrucisare de trasaturi de mating asortat, unde barbatii inteligenti cu un statut ridicat si cu mai multe resurse s-au casatorit cu femei frumoase. Atat inteligenta cat si atractivitatea fizica sunt trasaturi inalt transmisibile, asadar copiii rezultati din astfel de casatorii pot fi, in mod simultan, atat frumosi cat si destepti. Noi studii elaborate de psihologii evolutionisti sugereaza ca asocierea dintre atractia fizica si inteligenta este mai puternica decat s-a crezut initial.

 

Un studiu longitudinal efectat de NDCS (National Child Development Study) a evidentiat faptul ca femeile atragatoare au avut un coeficient de inteligenta in medie de 103,64 in timp ce cele considerate neatragatoare l-au avut numai 92,25. Similar, barbatii considerati frumosi au avut coeficientul de inteligenta in medie de 105, in timp ce urateii l-au avut de numai 91,39.

 

Un studiu facut de Pfeifer, si care sustine ipoteza frumosii sunt si destepti, a observat ca exista, de asemenea, o corelatie pozitiva intre atractia fizica si salarii. Oamenii frumosi sunt mai predispusi sa se angajeze mai repede si sa aiba salarii mai mari, decat cei mai putin dotati fizic.

 

In mod similar, un studiu din 1988 efectuat de Byrnes sustine ca profesorii tind sa perceapa copiii frumosi ca fiind mai inteligenti decat decat cei mai putin frumosi (da, stiu, toti copiii sunt frumosi si al tau e cel mai frumos si cel mai destept) iar asta se datoreaza inclusiv din cauza faptului ca profesorii sunt mai inclinati sa aiba mai multe interactiuni cu copiii ale caror trasaturi sunt frumoase si armonioase decat cu ceilalti.

 

De ce frumosii sunt si destepti? Nu e cinstit, nu, ca unii sa la aiba pe toate! Un raspuns plauzibil ar fi ca atat inteligenta cat si frumusetea, ca trasaturi ereditare, depind de sanatatea fizica, ceea ce inseamna ca este mai probabil ca oamenii care sunt mai putin sanatosi sa fie si mai putin frumosi sau inteligenti. Genele pentru inteligenta si frumusete s-au combinat in timp, inteligenta coreland atat cu calitatea spermei cat si cu simetria corporala si sanatatea fizica. Acest lucru s-a intamplat deoarece oamenii atragatori (atat barbatii cat si femeile) au avut tendinta sa faca parteneriate cu oamenii inteligenti, aceste parteneriate rezultand atat in oameni frumosi cat si destepti. Concluzia stiintifica ar fi ca cei mai multi dintre oamenii care sunt frumosi sunt si mai destepti si mai sanatosi, decat cei mai putin norocosi.

 

Desi pare uneori ca sociatatea da dovada de superficialitate atunci cand alege sa angajeze oameni atragatori, mai degraba decat pe cei neatragatori, ea nu face decat sa urmeze un dictat biologic care ne spune ca aceasta simetrie fizica coreleaza inclusiv cu sanatatea fizica si mentala. 

In fond, o fi omenirea superficiala, dar ce e frumos si lui Dumnezeu ii place.

 

Autor text: Diana Nicolescu