Depresia post-partum la barbati

 

Pe scena din timpul spectacolului sarcinii, femeile sunt, fara doar si poate, vedete. Ele poarta, la propriu, un om inauntru. Sunt creatoare de oameni. Lor li se acorda cea mai mare atentie, si...pe buna dreptate. Femeile sunt cele care capata in jur de 10-30 de kilograme, in plus, timp de noua luni. Lor li se umfla gleznele si le cresc picioarele cu doua numere, de ajung sa poarte numai slapi brazilieni. Ele sunt cele care ajung sa cunoasca, mai bine decat instalatorul, vasul de veceu, stand aplecate peste el mai bine de trei luni. Ele sunt cele care renunta, cu lacrimi in ochi, la delicatesele (stridii, branza cu mucegai albastru, sushi sau Cosmo) care le incantau papilele gustative, pana atunci. Nu mai vorbim de punctul culminant, in care ajung sa simta ca se rup in doua, eliberand pretioasa comoara care le-a locuit burtica timp de noua luni, fara ca macar sa plateasca chirie.

 

In sfarsit! Este minunat sa fii mama! Sanii sunt umflati, apoi se lasa vazand cu ochii, soldurile sunt crestate de vergeturi si burtica are cativa colacei in plus. Ce se intampla, insa dupa ce se savarseste taina nasterii? Mentalitatea populara insista ca mama ar trebui sa se simta coplesita de o bucurie nemarginita. Adevarul este ca, de cele mai multe ori, nu este asa, iar mama cade intr-o tristete sora cu depresia. Si chiar asta si este. Depresia post-partum.

 

S-au scris rauri de cerneala pe tema depresiei. S-a vorbit mult si despre depresia post-partum si, in general, cele mai multe reviste abordeaza tema depresiei la femei. Ce putem spune nou despre depresie? Probabil ca nu multe, insa azi as dori sa abordez un aspect mai putin comun al depresiei, si anume, depresia ante si post-partum la barbati (da, ati citit bine!).

Depresia ante si post-partum la femei este pusa si pe seama fluctuatiilor hormonale, dar si pe seama schimbarilor sociale si a lipsei de suport. Specialistii nu au cazut de acord ca ar exista un singur factor cauzator, ci un cumul de factori. Dupa nastere apare o scadere dramatica a hormonilor (estrogen si progesteron), care contribuie la depresia postpartum. Alti hormoni produsi de glanda tiroida pot scadea dramatic, inducand o stare de depresie si oboseala. Schimbari ale volumului de sange, tensiunii arteriale, sistemului imunitar si ale metabolismului pot contribui, de asemenea, la oboseala si schimbari afectiv-emotionale. Lipsa unui sprijin social, lipsa de somn, sentimentele de inadecvare si de ingrijorare pentru felul in care arata, sau pentru felul in care poate avea grija de copilul ei, sunt alti factori care duc catre depresia post partum.

 

Este lucru stiut ca mamele sunt mai expuse riscului de a face depresie ante si post-partum, dar cine se ocupa de tati? Multi cred ca barbatii sufera de depresie postnatala in conjunctie cu depresia partenerei, insa ei experimenteaza aceasta despresie independent de cea a partenerelor.

 

Un studiu publicat in 2010, in Journal of the American Medical Association, siefectuat pe 28,000 de barbati, a gasit ca in jur de 8-10% dintre tati experimenteaza o stare depresiva in timpul sarcinii partenerei. Specialistii sunt de parere ca riscul barbatului de a face depresie se dubleaza in primele noua luni de la nasterea copilului.

Cercetatorii opineaza ca ingrijorarea, in legatura cu paternitatea iminenta, precum si anxietatea sunt factorii majori cauzatori de depresie ante si postpartum la barbati. Exista insa unele studii care atesta faptul ca unii barbati au un nivel crescut de estrogen si un nivel scazut de testosteron, dupa ce li se naste copilul. Biologii cred ca desi acesta este felul naturii de a face barbatii sa aiba grija de nou-nascut, un nivel scazut de testosteron aducand cu sine si un nivel scazut de agresivitate, tot acesta este si motivul pentru care unii barbati se pot simti deprimati. Alti doi factori care contribuie la instalarea depresiei postpartum la barbati sunt: lipsa de somn (care vine cu dureri de cap, stari confuzionale, iritabilitate, dureri musculare, tensiune arteriala crescuta etc) si anxietatea.

 

Vestea sarcinii, in sine, poate fi si ea un trigger pentru depresia la barbati. Daca partenera este insarcinata, dar barbatii acuza lipsa de apetit, lipsa de energie, lipsa de interes sexual, ingrijorare, anxietate si insomnie, s-ar putea sa aiba depresie ante-partum. Unul dintre motivele generatoare de depresie ante-partum la barbati este ingijorarea de a face fata noului rol de tata, presiunea de a se muta intr-o casa mai mare, de a procura mai multe venituri, ingrijorarea reala ca relatia s-ar putea schimba, atitudinile fata de paternitate si masculinitate (barbatii vorbesc mai putin despre felul in care simt si e important pentru ei sa dea impresia ca se descurca in orice imprejurare), schimbarea in dinamica familiala (unii se pot simti lasati pe dinafara din diada mama-copil si ar putea avea resentimente fata de copil), asteptari nerealiste fata de relatia sexuala, mai ales imediat dupa nastere, sentimente de nesiguranta in legatura cu rolul protector pe care il au fata de partenera, lipsa oportunitatilor de a forma o legatura fizica cu bebelusul, dupa nastere.

 

Asadar, dragi barbati, daca va simtiti coplesiti de noul rol de tatic si va vine uneori sa plangeti de oboseala, in timp ce leganati bebelusul, care nu doarme de trei zile din cauza colicilor, nu va panicati prea tare! S-ar putea sa aveti depresie postpartum, chiar daca nu ati nascut. Si pentru asta exista psihoterapie.