Abulomania sau indecizia cronica

 

Desi multi dintre noi avem uneori greutati in a lua decizii, abulomania este o tulburare psihica in care pacientul afectat nu poate lua decizii absolut deloc, suferind de o paralizie a analizei. Uneori, abulomania este confundata cu abulia, care este o tulburare neurologica cauzata de leziuni in zona ganglionilor bazali si a circuitului cingulat anterior, fapt ce duce la o tulburare scazuta a motivatiei, tradusa prin "lipsa de vointa".

 

Pe de alta parte, abulomania este asociata cu anxietatea, stresul, tulburarea de personalitate de tip dependent, tulburarea obsesiv compulsiva (T.O.C.) si depresia iar uneori poate afecta in mod serios viata pacientului. Desi indecizia este un fenomen destul de frecvent, literatura stiintifica dedicata acestui subiect este oarecum limitata. O persoana, care are probleme legate de luarea de decizii, experimenteaza de fapt urmatoarele greutati: dificultate in evaluare, lipsa informatiei, nesiguranta rezultatului, amanare, viziune ingusta tip-tunel si comportament disfunctional post decizional (ingrijorare excesiva).

 

Exista cativa descriptori pentru indecizie si care ne indica daca persoana are abulomanie sau nu: luarea de decizii ia un timp indelungat, luarea de decizii este extrem de dificila, nu stie cum sa se decida, nesiguranta perceputa in timpul luarii de decizii, intarzierea acestora, evitarea deciziilor, lasarea deciziilor pentru altii, schimbarea deciziilor foarte des, ingrijorarea fata de decizia luata, regretul fata de decizia luata. Unii descriptori privesc comportamentul persoanei, in timp ce altii se raporteaza la partea de cognitie sau emotie, de aceea atunci cand adresam abulomania trebuie avuti in vederi toti acesti factori.

 

Multe dintre nehotarile noastre sunt alimentate de frica intensa de consecinte negative. Ca sa poti lua o decizie, iti trebuie si curajul de a-ti asuma ca poti gresi. Luarea unei decizii nu inseamna neaparat trecerea la actiune. Daca reusesti sa te eliberezi de nevoia de a fi perfect, poti sa te descatusezi si de povara neluarii unei decizii.

 

Uneori abulomania poate fi o tulburare in sine, alteori ea poate semnala existenta altor tulburari psihice precum T.O.C. sau depresie.