De ce sa alegeti psihoterapia?

Dacă vă aflati acum pe acest site, nu este din întâmplare. Poate că știți deja despre ce este vorba - și atunci terapia nu vă este străină- sau poate sunteți la prima întâlnire cu această abordare. Sau poate vă aflați într-un impas existențial sau de abia ați trecut printr-o despărțire dureroasă, fie ea divorț sau deces al unei persoane dragi. Poate că, de un timp, aveți dificultăți în a adormi sau vă confruntați cu anxietatea și atacurile de panică. Poate că stresul vieții cotidiene vă face să găsiți un comfort în țigări, mâncare și în alcool. Sau poate că, aveți pur și simplu nevoie de un ghid pe o perioadă limitată pentru că vi se pare că nu mai puteți vedea padurea de copaci. Individual, în cuplu sau în familie, aveți un loc la mine în cabinet, iar eu voi face tot posibilul să ajungem la o soluție sau resoluție în timp scurt. 

Metoda psihoterapiei practicată de mine este de scurtă durată, încurajând astfel clientul să găseasca propriile lui resurse pe care, mai apoi, să le folosească singur pe termen lung. Nu încurajez nici terapiile de foartă lungă durată și nici o dependență nesănătoasă față de terapeut.
     

Psihoterapia este o opțiune rezonabilă, în cele mai multe cazuri. Uneori chiar și tulburarile severe au rezultate mult mai bune dacă tratamentele medicamentoase sunt ajutate de psihoterapie. Medicamentele singure nu pot scoate la iveală resurse și soluții sau nu pot schimba tipare comportamentale.


Toți ne-am aflat la un moment dat într-un impas și deși oamenii au la îndemână, în mod natural, toate resursele pentru a face față provocărilor, cu toții ne putem afla blocați într-o problemă. Aici intervine terapeutul, care în momente de criză poate înlesni scoaterea la iveală a unor soluții pe care nu le mai putem accesa.

 

Principiile care guvernează o astfel de relație terapeutică sunt:

1) Nu există eșec, există feedback.
2) Încrederea in resursele clientului și în dorința sa de vindecare, credința că cel mai mare expert într-o problemă este chiar cel care are problema respectivă.
3) Clientul dispune de resurse și abilități pentru a-și rezolva problemele.
4) Schimbarea este un demers permanent.
5) Sarcina terapeutului este de a identifica și amplifica schimbarea.
6) O schimbare cât de mică, este totuși o schimbare.
7) Clienții definesc obiectivele terapiei.
8) Dacă ceva funcționează, fă mai mult acel lucru.
9) Dacă ceva nu funcționează, fă ceva diferit.
10) Schimbările rapide sunt posibile.